Cea mai grea parte a unui program de terapie ABA mi se pare găsirea de recompense. Ele ar trebui să fie motorul terapiei, pentru că este vorba, totuşi, de o terapie comportamentală, care merge pe ideea de condiţionare. La început, recompensele sunt grosiere (alimentare), apoi treptat se "subţiază", devin mai fireşti: jucării, activităţi plăcute, un zâmbet, o felicitare spusă din inimă.
Maria nu s-a dat niciodată în vânt după recompense alimentare, ceea ce m-a făcut să mă umflu puţin în pene: fata mea nu e chiar aşa de rudimentară, nu e de ajuns o bucăţică de zăhărel ca să scot ceva de la ea. O motivează enorm succesul - care este şi recompensa number 1 pentru orice adult. Dacă vede că ştie să răspundă şi îi "iese" ce face, bate din picoare de fericire şi nu mai are nevoie de nici un cot simbolic din partea noastră :)).
Totuşi, sunt programe care merg greu şi unde e nevoie de o recompensă clară, puternică, care s-o facă să-şi dea silinţa. Ei, aici ne poticnim întotdeauna. Recompensele sunt greu de găsit, după ce crezi că ai găsit una beton, te trezeşti că a doua zi nu-i mai place şi începi să-ţi munceşti din nou creierii.
Momentul mesei este unul din punctele-cheie la care lucrăm. Maria are obiceiul de a răsturna farfuria cu mâncare de mai multe ori la o masă sau de a zgâlţâi în aer lingura/furculiţa în care stau înfipte trofeele culinare. Nu am reuşit sub nici o formă să o convingem să stea frumos la masă: nici cu cearta, nici cu încurajările.
Louise ne-a sugerat un tabel de tokeni (aşa se numesc recompensele simbolice, care încearcă să amâne un pic primirea recompensei finale). La începutul mesei, îi prezentăm tabelul cu pricina. Fiecare token reprezintă o şansă. POrnim cu 6 tokeni/6 şanse (noi am decis numărul lor) şi pentru fiecare comportament inadecvat, îi scoatem un token (adică pierde o şansă de a primi la sfârşit recompensa). Între timp, lăudăm cu mare entuziasm fiecare înghiţitură luată frumos, fără să răstoarne nimic de pe masă.
Avem însă iar problema acelei recompense finale. Trebuie să fie categoric una alimentară, dar e greu să dăm de ea. Maria are gusturi foarte ciudate. Curioşi cu ce am momit-o până acum? Păi, ia să vă spun:
-iaurt
-seminţe
-bere fără alcool
-Smecta (!!). Într-o zi a fost deranjată la stomac şi i-am dat Smecta. I-a plăcut atâta de tare, încât am zis: wow, uite o recompensă! ... Aşa că am dat fuguţa la Plafar (nu eu, ci Silvia :)) şi am cumpărat argilă, care are un gust similar.
-sirop de brad
Acum s-a plictisit şi de ele. Dacă are cineva idei de gusturi ciudate (şi safe pentru copii!), zic săr-mâna şi bodaproste.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
servus ileana si bravo maria pt rotitele care incep sa se sincronizeze.
kiti e innebunita dupa frunze verzi. sunt multe variante sigure dar si multe periculoase. oricum vara trecuta radeam ca deseori isi lua pranzul direct din vita de vie.
am mai petrecut ore in parc cu punga de rukola langa noi.
felix adora sa mestece ca pe o guma hartie!
astea nu sunt neaparat idei, dar sunt din categoria "ciudatenii".
va pup pe toti,michele
Salut, michele!
ha, uite o idee pe care n-am incercat-o! Mersi frumos!
daca e sa vorbim de ciudatenii, Marieie i-ar placea la nebunie sa manance sapun sau crema (de fata, de corp, nu conteaza)... sau spuma de ras a lui tati... ce pacat ca nu se poate :)))
Frisca (seamana cu spuma de ras), vata de zahar, kefir, ai incercat glucoza ?(de pe vremea lui Ceaasca:D)...
Are gusturi alese, cum se vede:)
poneii n-o intereseaza?, papusi? e cocheta?.. o palarie fancy- luata si data?:p
ciorapi colorati, cu dungi..
stickere pe mana? vii colorate
:)
He he, liman draga, esti plina de idei, multam :)
Am uitat sa fac o precizare: in materie de recompense alimentare, Mariei nu ii place nimic dulce. Deci taiem frisca (am incercat s-o pacalim de nenumarate ori si sa-i zicem ca e spuma de ras, dar si-a dat seama, bleah, frisca...). Taiem si glucoza (am incercat saptamana trecuta si a fost tot bleah).
vata de zahar n-am incercat - dar ii dau o sansa, pt ca are o textura aparte.
La capitolul recompense sociale - pe primul loc stau jucariile muzicale. Avem o gramada, dar ne trebuie mereu unele noi, ca se plictiseste de ele.
In privinta accesoriilor de fetita - ponei, palariute, ciorapei - pana acum n-a dat semne ca ar constientiza cu ce e imbracata. Tot facem un joc in ultima vreme de deghizare, o las sa incerce haine de-ale mele si o distreaza. Mai nou, a luat din proprie initiativa sapca lui Cosma cel mic, si-a pus-o pe cap si s-a dus incantata la oglinda :))
catelusulm vorbitor de la fisher price?
are f multe cantece, greu sa te plictisesti. E a lui Gh, dar Sofia il adora
migdale crude, bautura de ghimbir, avocado, hihihii:)), e verde poate o intereseaza!
Nu stiu care e catelusul vorbitor, dar ma interesez, mersi! Avem borcanul cu forme geometrice, care canta romaneste.
Ghimbir? Eee, stai ca scriu un articol nou :)
http://www.toybox.ro/jucarii-interactive/catelus-vorbitor/
grapfuit? andive? petale de trandafir (comestibile)? ceaiuri mai ciudate...
Măi oameni buni, mă faceţi să mă simt lipsită de imaginaţie...M. munceşte de doi ani pe chipsuri, covrigei, bomboane şi ciocolăţele (din fericire mereu apare câte ceva nou). La dulciuri nu e gustul important ci ambalajul. Oricum, succes la condimente :)
Trimiteți un comentariu